ISO 22000

Co to jest ISO 22000?

ISO 22000 to międzynarodowa norma określająca wymagania dotyczące ustanowienia, wdrożenia, utrzymania i ciągłego doskonalenia Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (FSMS). Norma ta umożliwia również organizacji, która jest bezpośrednio lub pośrednio zaangażowana w łańcuch żywnościowy:

Planować, wdrażać, obsługiwać, utrzymywać i aktualizować FSMS dostarczając produkty i usługi, które są bezpieczne zgodnie z ich przeznaczeniem;
Aby wykazać zgodność z obowiązującymi wymogami ustawowymi i regulacyjnymi
Oceniać i oceniać wzajemnie uzgodnione wymagania klientów w zakresie bezpieczeństwa żywności i wykazywać zgodność z nimi
Aby skutecznie komunikować kwestie bezpieczeństwa żywności zainteresowanym stronom w łańcuchu żywnościowym
Zapewnienie zgodności organizacji z określoną polityką bezpieczeństwa żywności
Aby wykazać zgodność odpowiednim zainteresowanym stronom
Aby ubiegać się o certyfikację lub rejestrację swojego FSMS przez organizację zewnętrzną lub dokonać samooceny lub samodzielnej deklaracji zgodności z niniejszym dokumentem

Kto powinien wdrożyć ISO 22000?

Wszystkie wymagania tego dokumentu są ogólne i mają mieć zastosowanie do wszystkich organizacji w łańcuchu żywnościowym, niezależnie od wielkości i złożoności. Organizacje, które są bezpośrednio lub pośrednio zaangażowane to między innymi producenci pasz, producenci karmy dla zwierząt, zbieracze dzikich roślin i zwierząt, rolnicy, producenci składników, producenci żywności, sprzedawcy detaliczni oraz organizacje świadczące usługi żywieniowe, cateringowe, sprzątające oraz usługi sanitarne, transportowe, magazynowe i dystrybucyjne, dostawcy sprzętu, środków czyszczących i dezynfekujących, materiałów opakowaniowych i innych materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Ten standard pozwala każdej organizacji, w tym małym i/lub mniej rozwiniętym organizacjom (np. małe gospodarstwo rolne, mały dystrybutor-paker, mały punkt sprzedaży detalicznej lub gastronomicznej) na wdrożenie w swoich FSMS elementów opracowanych zewnętrznie.
Jakie są główne zalety certyfikacji ISO 22000?

• Wspiera strategiczne cele organizacji poprzez osiąganie celów bezpieczeństwa żywności
• Poprawia ogólną wydajność bezpieczeństwa żywności
• Spełnia obawy klientów i innych zainteresowanych stron o bezpieczeństwo żywności
• Chroni i wzmacnia reputację i wiarygodność organizacji
• Tworzy przewagę konkurencyjną
• Skutecznie i wydajnie demonstruje proaktywną kontrolę zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności
• Zajmuje się słabymi punktami bezpieczeństwa żywności
• Pomaga w wypełnieniu obowiązków zgodności
• Pomaga zidentyfikować i spełnić oczekiwania klientów i zainteresowanych
• Rozwija kulturę bezpieczeństwa żywności
• Wykazuje zgodność z określonymi wymaganiami FSMS
• Zapewnia ramy dla skutecznej komunikacji wewnętrznej oraz z partnerami handlowymi i dostawcami
• Identyfikuje, ocenia i kontroluje zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności
• Zapewnia większą spójność wyników oraz identyfikowalność produktów i usług
• Poprawia zgodność z przepisami higienicznymi
• Uznanie i aprobata klientów, a także możliwość penetracji nowych rynków
• Większa świadomość pracowników na temat ich odpowiedzialności i zobowiązań dotyczących zgodności
• Potencjalnie zmniejsza częstotliwość audytów ze strony organów regulacyjnych i innych zainteresowanych stron
• Wykazuje „należytą staranność”, aby stworzyć prawnie obronę stanowiska przed ewentualnymi procesami sądowymi